2024. március. 01. péntek, Albin napja van.
​Földöntúli örömzenélés a Barbában: The Winery Dogs koncerten jártunk
Dátum: 2023. október. 30. hétfő, 18:33 Forrás: ZeneFórum Szerző: -evy-
Richie Kotzen, Billy Sheehan, Mike Portnoy. Három földöntúli tehetséggel megáldott zseni, akik bő egy évtizede döntöttek úgy, hogy közös projektbe kezdenek, melynek alapjait a ritmusszekció már korábban lefektette. Már ekkor nem fért hozzá kétség, hogy remek anyagok fognak kikerülni kezeik közül, azóta megjelent három nagylemezük pedig ékes bizonyítéka mindennek. Épp ugyanígy vehettük biztosra a hétvége közeledtével, hogy a Barba Negra közönsége egy csodálatos szombat estét tölthet társaságukban, és bizony a trió ez alkalommal sem tudott hibázni.


wd5_500.jpg

Az év elején jött ki a Winery legújabb, harmadik nagylemeze, ennél azonban jóval frissebb „aktualitása” is akadt az október végi koncertnek, ugyanis a múlt héten Mike Portnoy nevével volt tele a teljes fémzenei sajtó. A Sons Of Apollo – melyben szintén Mike üti a bőröket – feloszlása után nem sokkal azt is bejelentették, hogy a zenész visszatér a Dream Theaterbe, ez pedig akár a Winery Dogs jövőjét is bizonytalanná teheti, így erősen javasolt volt a részvétel az október 28-ai koncerten.

sfv-36_500.jpg

Üde színfoltként egy szemtelenül fiatal csapat lopta be magát előzenekarként a nagyérdemű szívébe: úgy hozták a jóféle '80-as évekbeli hajmetal érzést – mind zeneileg, mind külcsínben – az SVF tagjai, hogy ők maguk a korszakban még kósza gondolatként sem léteztek.

SVF

A 2018-ban alakult bandára saját bevallásuk szerint is ez az éra hatott leginkább, dalaikban pedig kedvenceik vonalát igyekeznek továbbvinni, némi modernebb kanyarral. Kellemes, és egyben fogós dalok, színpadi jelenlét: igazán jó választásnak bizonyultak a fiatalok bemelegítésnek, pedig egy ilyen supergroup előtt nem feltétlen könnyű feladat a hangulat izzítása, nekik mégis sikerült ezt megugraniuk.

The Winery Dogs

Kilenc után egy kevéssel aztán birtokába vette a színpadot a trió, akik legutóbb hét éve jártak hazánkban, még a Barba Negra előző, újbudai helyszínén, most pedig egy újlemezes szerzeménnyel, a Gaslighttal nyitották a bulit. Ahogy a turné korábbi állomásain, most is 14 dal csendült fel összesen, főként a páratlan számú lemezekről: a legtöbb nóta a debütalbumról került a repertoárba, de az egyszerűen csak III-ra keresztelt idei kiadványról is szép számmal szólaltak meg dalok, köztük természetesen a klipes Stars-szal – ami számomra az egyik csúcspontot jelentette az est folyamán –, a kettes lemezről azonban be kellett érni csupán két etűddel.

The Winery Dogs

Csúcspontokat egy ilyen koncert esetén amúgy nem is feltétlen érdemes emlegetni, ahol unalmas pillanat, mint olyan egyáltalán nem akad, s ahol egy-egy hangszeres szóló finoman szólva se a sör/pisi szünetet jelenti még talán a legkevésbé szakavatott füleknek sem. Hogyan is lehetne otthagyni egy olyan ízes, játékos, kalandos basszusszólót, amit a már 70-et taposó – és jövőre a Mr. Biggel legnagyobb örömünkre ismét hazánkba érkező – Sheehan produkál, de persze Portnoy rendkívül laza és szórakoztató játéka is mindig hatalmas mosolyt csal az ember arcára. És akkor ott van még Kotzen a maga jellegzetes hangjával és fenomenális gitárjátékával.

The Winery Dogs

Külön élmény, hogy hiába áll három ilyen hangszeres zseni a színpadon, mégsem öncélú a játékuk, végig megvan a kohézió, nagybetűs dalokkal, zsigeri (együtt)zenéléssel, bármiféle unalmas és felesleges virgázás nélkül. Ahol a szólóknak lelkük van, és még véletlen sem csak a tiszta technikai tudásról tanúskodnak, hanem attól messze túlmutatnak. Csak remélni tudjuk, hogy a Dream mellett még elő fog kerülni a Winery Dogs is, nagy szükség van ugyanis az ilyen örömzenélésre, amiről a hétvégén ha nem is fulladásig, de kényelmesen megtelt Barba is tanúskodik.

The Winery Dogs

A koncerten elhangzott dalok:

Gaslight
Xanadu
Captain Love
Hot Streak
Desire
Mad World
Stars
Damaged
Dobszóló
The Other Side
Basszusgitár szóló
The Red Wine
I'm No Angel
Oblivion

Ráadás:

Regret
Elevate

Szöveg, fotók: Máté Évi
Megosztás:
További koncertek

2023. december. 31. vasárnap, 11:23

2023. december. 13. szerda, 22:40

2023. december. 10. vasárnap, 22:39

2023. december. 05. kedd, 20:38

2023. december. 05. kedd, 11:47

2023. november. 30. csütörtök, 14:34

2023. november. 28. kedd, 16:34

2023. november. 27. hétfő, 17:39

2023. november. 13. hétfő, 10:45

2023. november. 07. kedd, 16:42

Évfordulók

A mai napon nincs megjelenítendő évforduló!

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM