2024. február. 26. hétfő, Edina napja van.
​The Sisters Of Mercy: diszkós gót dallamok a Dürerben
Dátum: 2023. október. 14. szombat, 10:44 Forrás: ZeneFórum Szerző: -evy-
Hat év után hozott újra sötét fellegeket a budapesti Dürer Kert színpadára a The Sisters Of Mercy. Feszes, monoton ütemek és színes fénykavalkád simult rá Andrew Eldrich egyedi, mély hangjára. A hangzásra olykor lehetett panasz, azonban szépen felcsillant egy kultikus zenekar szerény, de annál erőteljesebb életműve.


A teltházas estét a The Virginmarys nevű rockduó vezette fel. A macclesfieldi srácok 2009-ben eredetileg trióként alakultak, ám végül csak Ally Dickaty énekes-gitáros és Danny Dolan dobos kezdett bele a turnézásba. Az alternatív, punk rock banda énekese vörös ingben és hózentrógerrel hozta a koncertet és lelkesen köszönt a szép számú közönségnek.

virginmary.jpg

A nagy hév azonban inkább kíváncsi érdeklődéssel, mintsem hatalmas ugrálással szembesült, a zene inkább a futottak még kategóriába tartozott. Ennek ellenére legnagyobb slágerük, a Bang Bang Bang alatt azért megmozdult az első pár sor.

virginmary-15.jpg

Az este során sajnos bebizonyosodott, hogy az új Dürer Kert nagyterme alkalmatlan egy teltházra: a tér levegőtlen volt, emellett a hosszúkás teremben közlekedni sem lehetett. Aki mégis megpróbálta, az többnyire a közönség haragjával találta szemben magát. Az énekes betegsége miatt sokáig kérdéses volt, hogy lesz-e egyáltalán koncert, hiszen az előző állomás bulija elmaradt. Szerencsére az égiek a The Sisters Of Mercynek kedveztek, és 9-kor a füsttel borított színpadra léphettek.

som-20.jpg

Az angol gót zenekar több évtizedes fennállása alatt hiába adott ki csupán három lemezt, a legújabb is már velem egy idős (szerk.: 1990-ben jelent meg a Vision Thing), mégis kiemelkedő helyet foglal el a műfajban. Andrew Eldrich karizmája és egyedi mély hangja szépen rásimul a rideg, sokszor monoton dallamokra. A színpad számonként változó színben pompázott: diszkós, kék, vörös és zöld fények villódzása töltötte be a kissé steril teret.

som-9.jpg

A 2006 óta tag Ben Christo gitáros igazi Rambóként, napszemüvege mögül, morcosan nézett a tömegbe, haja viszont inkább idézte a Grease musical pomádés srácait, mint egy rocksztárt. A szintik mögött álló, most épp újra akár az Ugly Kid Joe-ból is ismerős Chris Catalyst (a FEZEN-en idén ismét a kaliforniai csapat soraiban láthattuk gitározni) cowboyokat idéző ingben és napszemüvegben állt szinte teljesen mozdulatlanul. Doktor Avalanche pedig csak ontotta magából az elképesztő erejű dobszót.

som-15.jpg

A szerény diszkográfia klasszikusai egytől egyig felcsendültek, a rajongók elégedettségére a bulit a Lucretia My Reflection – This Corrosion – Temple Of Love hármassal zárták. Emellett az újabb dalok is teret kaptak, mint például a Placebo-s beütésű Eyes Of Caligula vagy a mai napig nem rögzített Crash and Burn.

som-12.jpg

A közönség láthatóan élvezte a bulit, a többség elégedetten bólogatott sörével, de volt, aki teljes átéléssel ugrált, és imitálta Ben összes gitárszólóját. A zenekar hangzására néha lehetett panasz, Andrew hangja elég halkan, néha kifejezetten erőtlenül szólt az ütemekhez képest. Mindezek ellenére, kellemes bulit csapott a banda, ahol ugyan sok meglepetés nem ért minket, de megkaptuk, amiért jöttünk: egy kultikus zenekar szerény, de annál erőteljesebb életművét.

Szöveg: Farkas-Hajdú Eszter
Fotók: Máté Évi


További fotóinkért az estről klikk az alábbi képre!

The Sisters Of Mercy, The Virginmarys - Dürer Kert

Megosztás:
További koncertek

2023. december. 31. vasárnap, 11:23

2023. december. 10. vasárnap, 22:39

2023. december. 05. kedd, 20:38

2023. december. 05. kedd, 11:47

2023. november. 30. csütörtök, 14:34

2023. november. 28. kedd, 16:34

2023. november. 27. hétfő, 17:39

2023. november. 13. hétfő, 10:45

2023. november. 07. kedd, 16:42

2023. november. 01. szerda, 17:03

Évfordulók

A mai napon nincs megjelenítendő évforduló!

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM