2020. április. 08. szerda, Dénes napja van.
Loreena McKennitt Budapesten hagyta a „kelta lábnyomokat”
Dátum: 2012. március. 30. péntek, 17:57 Forrás: ZeneFórum Szerző: mogyeee

Az ír/skót énekesnő 2012. március 27-én ismét Magyarországra látogatott tavaszi európai turnéja alkalmából, amit „Celtic Footprints”-nek, azaz Kelta Lábnyomoknak nevezett el.Loreena McKennitt egy egészen elképesztően csodálatos tehetségű zenész hölgy. Az egy dolog, hogy a hangja már-már angyali jellegű, ha ez nem lenne elegendő, emellé még rengeteg hangszeren is játszik. Első lemezét 1985-ben saját kiadója jelentette meg, a Quinlan Road,melynek érdekessége, hogy a háza közelében lévő poros útról nevezte el. Ezzel a debütáló albummal (Elemental) rögtön kivívta magának a nemzetközi figyelmet.


Zenéjét hallgatva szinte érezhetjük az ír vidék zöld legelőinek illatát, vagy a szellőt, ami esőillatot hoz magával. Egy kicsit talán a Gyűrűk Ura tündeföldjére is kalauzol minket ez a muzsika.

loreena1.jpg

Zeneileg alaposan átgondolt, szépen kidolgozott dalok ezek, amik hagyományokhoz,történelmi és irodalmi eseményekhez, szerzeményekhez vagy Loreena személyes útjaihoz kötődnek. A művésznő ugyanis a tapasztalatszerzés, és a kelta kultúra minél mélyebb megismerése érdekében elutazott egy pár helyre. Törökországba,Spanyolországba, Írországba, de járt a Szovjetunió, Észak-Afrika és Mongólia területein is. Bárcsak láthatnám a helyeket, amikető látott! Nem is csoda, hogy ennyi ihletet merített azokból a csodálatos helyekből, amelyeken járt. Zenéiben leginkább a kelta tradicionális dallamvilág van jelen, de olykor más népek zenei motívumai is megjelennek.

15.jpg

A Papp László Budapest Sportarénában egész hangulatos színpad várta az érdeklődőközönséget. Nyilván ez nem az a típusú koncert, ahol minden megvan tervezve az utolsó flitterig, itt nem a látvány a lényeg. A színpadi háttér olyan volt, mint a csillagos éjszaka, fentről pedig csillárok lógtak, amik azt a látszatot keltették, hogy gyertyák égnek bennük. Ez pont elég jó látvány ehhez a zenéhez. Minden ülőhelyen kis füzetecskék várták a közönséget,amiben benne voltak a Loreenával együtt fellépő zenészek nevei,és megnézegethettük a koncert után megvehető dolgokat (– volt itt mindenféle, a nyaklánctól a posztereken és albumokon át a kottákig).

25.jpg

A koncert szinte pontosan kezdődött, és egy szünettel közel két órás volt. Már az eleje nagyon szép és jó lett volna, de sajnos nem tudtam kellemesen elengedni és beleélni magam, a közönség pont mellettem helyet foglaló viselkedni nem igazán tudó tagjai miatt.Pár dal után úgy döntöttem, nem hallgatom tovább a hangos szövegelést és kintről hozott ételek papírzacskójának zörgését, és máshová ültem.

Innentől kezdve már sokkal jobb volt minden, hallottam a zenét

33.jpg

Hallhattunk dalokat a legutóbbi 2010-es albumról (The Wind that Shakes the Barley), és régebbi szerzeményeket is, amikben kifejezetten nagyon tetszett,hogy itt-ott ügyesen át lettek hangszerelve. Loreena már a koncert elején elkápráztatott minket, egyik dalban hárfázott, a másikban tangóharmonikán játszott, aztán jöhetett a zongora… egyik hangszertől ült a másikhoz. A zenészeket is dicséret illeti,nagyon jó kis csapat van a művésznő mögött. A vonósok(Caroline Lavelle – cselló, Huhg Marsh – hegedű) annyira ízlésesen játszottak, hogy a dalok végén, ha kirázott a hideg,az legtöbbször az ő kettőjük közös befejezése miatt volt.Egy-két (nekem) extra hangszer is előkerült néha, mint például a tekerőlant, a kelta bouzuki, és mindenféle különleges hangú fúvósok. A különleges hangulatot még fokozta Loreena beszédhangja. A dalok között elmesélt angyali nyugodt hangján egy-egy történetet, hogy mi ihlette őt a dal megírására, vagy,hogy hol járt akkor éppen, amikor az adott dalt írta. Ráadásul magyarul is megköszönte a tapsot, és Budapestet „s”-el mondta ki, amit külön köszönünk szépen.

7.jpg

Szépen összerakott,kellemes hangulatú koncert volt! A kelta zene kedvelőinek nem szabadott kihagyni egy ilyen eseményt. Aki eljött, szerintem nem csalódott. Ezt a kétszeres visszatapsolás és lábdobogás be is bizonyította.

Én örömmel várom vissza Loreenát Magyarországra!


A koncerten készült további képeinkért klikkelj ide!


Megosztás:
További koncertek

2020. március. 06. péntek, 13:16

2020. január. 27. hétfő, 12:04

2020. január. 22. szerda, 12:42

2019. december. 19. csütörtök, 04:45

2019. december. 04. szerda, 22:21

2019. november. 20. szerda, 14:54

2019. november. 19. kedd, 10:52

2019. november. 12. kedd, 12:33

2019. október. 28. hétfő, 12:44

2019. október. 21. hétfő, 12:55

Évfordulók

Steve Howe (1947)

Julian Lennon (1963)

Lyane Leigh Hegemann (1968)

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM