2018. december. 19. szerda, Viola napja van.
Dadaista-hedonista pop-art Mikulásra a Yello-tól
Dátum: 2017. december. 04. hétfő, 09:06 Forrás: ZeneFórum Szerző: Janurik János
Megkezdődött az adventi időszak, sorra nyitnak az ide kapcsolódó vásárok, fahéjas-narancsos illatfelhőben sétálunk, gőzölög a kezekben a forralt bor, melengeti kicsik és nagyok pracliját a sült gesztenye. És szólnak az aktuális és évtizedes múltú karácsonyi slágerek... Hogy ez mennyiben kapcsolódik a címben szereplő, közel 4 évtizedes múlttal rendelkező svájci pop-duóhoz?


Csak annyiban, hogy 1995 végén ők is elkövettek egy vicces Jingle Bells feldolgozást, mely a Télapu című film soundtrackjén is helyet kapott. Ezen kívül, pont Mikulás napján, azaz december 6-án adnak – várhatóan szédületes – koncertet a bécsi Stadthalléban. Mivel, ez lesz az első és várhatóan utolsó alkalom, hogy élőben láthatjuk Dieter Meier és Boris Blank legendás együttesét, érdemes hát útra kerekedni az adventi díszbe öltözött császárvárosba...

A Yello ugyan még 1984-ben megjelentetett egy Live at The Roxy N.Y. Dec 83 című EP-t, mégsem tudunk róla, hogy ezen kívül lettek volna élő megnyilvánulásai a svájci milliomos iparmágnás-gigerli, Dieter Meier és a zajszakértő-gyűjtő, Boris Blank alkotta duónak – mely eredetileg, Carlos Perónnal kiegészülve, trióként funkcionált.

Az experimentális elektronikát jazzel, poppal, house-zal, discoval és ambienttel remekül vegyítő Yello 1985-ben dobta az első nagyot az Oh Yeah című kislemezével, mely azóta is számtalan helyen felbukkan aláfestő-zeneként. Ugyanerre a sorsra jutott az 1988-as The Race is. Elmondhatjuk, hogy az átlag rádióhallgató a mai napig ezzel ez a két szerzeménnyel azonosítja a Yello-t.
Dieter Meier jellegzetes, mély tónusú hangját gyakran női vendég vokalisták egészítik ki a Yello korongokon, pl. Rush Winters-t hallhatjuk a Vicious Games-en, vagy Shirley Bassey-t a The Rhythm Divine-on, esetleg Heidi Happy-t a You Better Hide-on.
A Yello az Art Of Noise-hoz hasonlóan tömegek számára tette hallgathatóvá a zajok keltette zenét. Boris Blank hangminta-gyűjteménye bámulatos, több mint 100.000 katalogizált „sound”-ot tartalmaz. Szinte nincs is olyan hangszer, ami ne szerepelne az ő a hangtárában. Azt, hogy ez a rétegzene nem egy szűk rétegnek, hanem sokaknak szól(hat), mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Yello több mint 12 millió lemezt adott el világszerte. Svájcot egyértelműen ők helyezték el a világ popzenei térképén – és nem DJ Bobo, hehe...

A zajongáson kívül egy másik párhuzam az előbb említett Art Of Noise-zal, hogy a Yello sem igazán kényeztette el rajongóit élő fellépésekkel, pedig Blank hangtárának jó része élőben is remekül megszólaltatható, és a Yello számok egy része bulizásra is kiválóan alkalmas. Nem beszélve a zenét megtámogató vizuál-lehetőségekről. (Dieter Meier nevét filmrendezőként is jegyzik.) Ezt időközben talán ők is belátták, és egy nagyszabású produkciót állítottak színpadra 2016 októberében Berlinben. Ennek a koncertnek a kép- és hangfelvétele azóta napvilágot is látott, egyszerűen Live In Berlin címen.
Ízelítőnek és kedvfokozónak remek házi zenés program ennek a DVD-nek a megtekintése, aztán már csak azt kell gyorsan lenyomozni, hogy van-e még szabad jegy a Yello december 6-i bécsi koncertjére, a Stadthalle-ba. Meier és Blank ugyanis úgy döntöttek, hogy az egyszeri koncertélmény adasson meg többeknek is, és rövid turnéra indultak ezzel a remek audio-vizuális show-val. Yello tehát ÉLŐBEN Bécsben, december 6-án!

Jegyvásárlás itt!

Megosztás:
További koncertek

2018. december. 14. péntek, 10:35

2018. november. 06. kedd, 14:06

2018. november. 05. hétfő, 18:33

2018. október. 17. szerda, 08:58

2018. augusztus. 16. csütörtök, 13:39

2018. július. 30. hétfő, 12:39

2018. július. 25. szerda, 15:01

2018. június. 20. szerda, 12:51

2018. június. 18. hétfő, 13:40

2018. június. 11. hétfő, 10:23

Évfordulók

A mai napon nincs megjelenítendő évforduló!

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM