2020. május. 29. péntek, Magdolna napja van.
A szimulációba ragadt retro futurizmus – Muse koncert Budapesten
Dátum: 2019. június. 13. csütörtök, 01:03 Forrás: ZeneFórum Szerző: Majsa Tibor
​A Simulation Theory albumukat népszerűsíteni hivatott világ körüli turnéjuk február 22-i houstoni indulása óta csak szuperlatívuszokban áradoznak a Muse-ról a nemzetközi sajtóorgánumok: „a legnagyobb buli a Földön”, „a világ egyik legjobb koncertzenekara”, „a legmagasabb minőségű stadionrock”. Őszintén bevallom, kissé túlzónak gondoltam ezeket a minősítéseket, de Matt Bellamy és bandája alaposan rácáfolt a szkepticizmusomra, mert többször is leesett az állam a május 28-ai budapesti koncertjük során.A kétszeres Grammy-díjas zenekar tavaly novemberben kijött, sorrendben nyolcadik albuma alaposan megosztotta a rajongóikat: sokan idegenkedtek a ’80-as éveket megidéző, mégis igencsak modernnek mondható hangszereléstől. Ennek ellenére bolygókerülő koncertsorozatuk második európai állomásán a Papp László Sportarénában telt ház fogadta az angliai triót. A banda már színpadra lépésük előtt gondoskodott a kontextusba helyezésről, hiszen négy évtizeddel ezelőtti klasszikusok szórakoztatták a gyülekező tömeget, majd közvetlen a koncert előtt Giorgio Moroder Chase című opuszának lüktetése adta meg a tökéletes alaphangot.

Muse, Budapest 2019.

A koncert – ahogy az új album is – az Algorithm taktusaival indult, majd a Pressure gyújtotta be a rakétákat és a zenével tökéletes egységet alkotó vizuál-orgiát. A színpad valamennyi szegletét beborító lilás- rózsaszínes-kékes fények, a 14 táncos világító ruházata és Bellamy villódzó szemüvege olyan hatást keltettek, mintha hirtelen egy a Tron világát utánzó B-kategóriás VICO-filmbe csöppentünk volna. A nosztalgia faktor kimaxolva: régi idők sci-fije a szép új jövő neonfényeivel kombinálva. Mindezt az óriási LED-falakon a háttérben futó szöveg egyértelműsítette, miszerint valamennyien egy szimulációban élünk.

Muse, Budapest 2019.

Egy olyan virtuális világban, amely irányítását a gépek szépen lassan átveszik az emberektől. A Take A Bow alatt a frontember transzhuman Hamletként egy ezüstös fémkoponyát tart a kezében, firtatva a létezés legnagyobb titkát.

muse_hamlet.jpg

Hamlet a.k.a. Matt Bellamy (forrás: Muse Instagram)

Aztán beindul a világok harca, de a gépek bevetik az aduászt. A kulisszák mögül lassanként felemelkedő, majd vészjóslóan az egész színpad fölé tornyosuló tíz méter magas, húsz méter széles robotszörny láttán végleg tátva marad a szánk. Mindezzel összhangban pedig a zene kőkemény apokaliptikus zúzássá erősödik egy igazi Muse Metal Medley keretében (Stockholm Syndrome, Assassin, Reapers, The Handler, New Born).

muse_robot.jpg

Murph the Robot (forrás: Muse Instagram)

A csapat humorára jellemző, hogy a Murph névre hallgató megarobotnak saját instagram oldala is van. Bár aki a koncert másnapján Szombathely főterén szelfizik, az csak jó fej lehet, ugye, Mr. Bellamy?

Muse

Matt Bellamy beugrott Szombathelyre (forrás: Muse Instagram)
A setlist gerincét a Simulation Theory anyaga adta, hiszen a lemez háromnegyedét eljátszották róla, de természetesen a klasszikus Muse slágerek közül is felcsendült jó pár: Time Is Running Out, Uprising, Plug In Baby, Starlight, Supermassive Black Hole. Ez utóbbi a Harmadik típusú találkozások című filmből kölcsönvett, az idegen lényekkel való kommunikáció alapját képező pentaton dallammal indult, de nem ez volt az egyetlen vendégszerzemény a koncerten.

Muse, Budapest 2019.

Az AC/DC Back In Blackjének riffje a Hysteria végén csendült fel, a New Born a Deftones Headupjának fő taktusaival zárult, a Knights Of Cydonia nyitányaként pedig Ennio Morricone Man With A Harmonica című klasszikus herfli-témája csendült fel a Volt egyszer egy Vadnyugatból. Szinte láttuk, ahogy Charles Bronson elmosolyodik a bajsza alatt, hiszen ezúttal nem a gépek győztek, hanem Matt Bellamy, Dominic Howard és Chris Wolstenholme. De a legnagyobb nyertes a közönség volt, mert ez a koncert sokáig bennünk él majd, meggyőzve minden jelenlévőt arról, hogy a Muse valóban a legnagyobb rockbandák közé tartozik.

Muse, Budapest 2019.

Setlist

Algorithm (Alternate Reality Version; shortened)
Pressure
Psycho
Break It to Me
Uprising (Extended Outro)
Propaganda
Plug In Baby
Pray (High Valyrian) (Matthew Bellamy song) (shortened)
The Dark Side
Supermassive Black Hole
Thought Contagion
Interlude
Hysteria
The 2nd Law: Unsustainable
Dig Down (Acoustic Gospel Version)
STT Interstitial 1
Madness
Mercy
Time Is Running Out
Houston Jam (Futurism/Unnatural Selection/Micro Cuts)
Take A Bow
Prelude
Starlight
Encore:
Algorithm
Stockholm Syndrome / Assassin / Reapers / The Handler / New Born)
Knights Of Cydonia

(szöveg: m.t., fotó: Máté Évi)

Megosztás:
További hírek

2020. május. 25. hétfő, 13:09

2020. május. 21. csütörtök, 14:52

2020. május. 21. csütörtök, 10:49

2020. május. 20. szerda, 14:12

2020. május. 19. kedd, 11:43

2020. május. 18. hétfő, 10:38

2020. május. 16. szombat, 10:45

2020. május. 15. péntek, 15:51

2020. május. 12. kedd, 11:54

2020. május. 11. hétfő, 20:30

Évfordulók

Jannis Xenakis (1922)

Helmuth Rilling (1933)

Csavlek Etelka (1947)

Stevie Nicks (1948)

Francis Rossi (1949)

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM