2020. augusztus. 07. péntek, Ibolya napja van.
​Porviharral és kimért majmokkal zárt a Sziget
Dátum: 2018. augusztus. 16. csütörtök, 13:39 Forrás: ZeneFórum Szerző: ZeneFórum
Kevés dolog émelyítőbb, mint a szigetes emberszag 35 fokban egy elvileg légkondicionált, de mégis inkább szaunára emlékeztető buszon – ezzel a képpel indult a 13. Sziget Fesztiválom az Árpád-hídnál. A klíma azonban hamar megváltozott, hiszen hatalmas vihar csapott le a Hajógyári-szigetre. Ennek ellenére nem lehetett panasz sem az Artic Monkeys, sem a War on Drugs koncertjére.


A vihar apokaliptikus porfelhővel érkezett, pillanatok alatt több méteres porfelleg borította be a szigetlakókat. Látni szinte lehetetlen volt, az emberek többsége inkább hangok alapján lőtte be a nagyszínpadot és a többi programhelyszínt. A hatalmas szélben faágak hulltak alá, a szigetlakók kendőkkel védték az arcukat és egyre gyorsabban igyekeztek fedett helyet találni.

A brit Blossoms koncertje csodás háttérzenét biztosított ehhez a végítéleti futamhoz. Volt nagy iparkodás a There’s a Reason Why alatt, majd csendes szuszogás és újratervezés a melankolikusabb Honey Sweet közben. A zenekar legnagyobb dobásáról, az indie bulikban ronggyá játszott Charlemagne-ról szépen le is maradtunk, de az életösztön győzött a kissé langyos, elektropopos szintibetétek felett.

Végül a BRFK sátra csillant meg a sivatagi időben harcedzett szemek előtt. Ám épphogy megtelepedtünk a kényelmes babzsákfoteleken, egy roppant szigorú rendőrnő parancsolt ki mindenkit a sátorból. Out. Closed. Köszi.

A végső menedék nem meglepő módon a továbbra is „olcsó” sört áruló Csónakház lett. Sor még mindig volt, de mellette 500 forintért élvezhettük a kint 800-ért árult sört. A mellékhelyiség ugyan fizetős volt, de már-már kuriózumnak számított a Sziget utolsó napján egy tiszta, papírral és szappannal felszerelt WC.

Sziget 2018

Az égszakadást az emberek többsége fedett helyen, sátrakban és toitoi-okban (azaz yoo-kban) húzta ki. Ennek ellenére akadtak, akik az utolsó napra elgémberedett tagokra fittyet hányva fogták szomszédjuk sátrát és egy óriási esernyőt formálva elindultak az amerikai War on Drugs koncertjére.

A banda festői zenéjéhez jól passzolt a zuhogó eső, valamint a színpad előtt összegyűlt már-már családias közönség. Akadt, aki póló nélkül ugrált, míg mások egy elcsent sörsátor alá passzírozódtak be vagy egy törölközőbe burkolózva védekeztek az özönvíz ellen.

Adam Granduciel bandájának álomszerű dallamai, a számomra kultikus Red Eyes és az újabb és pörgősebb Nothing to Find remekül szóltak. A vihar és zene szimbiózisa mintha egy órára visszafoglalta volna a Szigetet a portól és az egyre igénytelenebb szórakozástól. A zenekar egyszerre taszította révületbe a rajongókat és az idetévedteket is.

Az eső végül elállt, a nagyszínpad elsötétült, a tömeg összegyűlt és fél 10 után pár perccel színpadra lépett Alex Turner és zenekara. A hideg, robotszerű előadásáról híres banda most sem hazudtolta meg magát: egy kezemen meg tudnám számolni, hányszor szóltak a közönséghez.

Artic Monkeys sziget 500

Ennek ellenére nem lehetett panasz, a májusban kiadott új album művészibb, megosztó dalait háttérbe szorították a jól ismert, megőrülős slágerek. A banda hideg profizmussal szinte rögtön az elején a közönség arcába vágta a Brainstorm-ot és a Do I Wanna Know-t.

Szinte egy pillanatra sem sötétedett el az elvis-i szalonzenekart idéző színpad. Majd tizenegy előtt pár perccel úgy ahogy jöttek, lazán lesétáltak a rivaldafényből. A környező bulihelyeken be is indult a parti, ám a DJ-ket azonnal le is keverték, hiszen Alexék visszajöttek még egy rohamra. A combos ráadásban lejátszották a minden valamire való indie buli himnuszait, az I Bet You Look Good On The Dancefloor-t és az R U Mine?-t. Ezzel közel negyed órával is túllépték a műsoridőt, amire emlékezet óta nem volt példa a nagyszínpadon. A szervezők, hogy nehogy kihúzzák a gyufát a főváros vezetésénél és a környék lakóinál, érezhetően lejjebb is vették a hangerőt.

Összességében, az Artic Monkeys, ha nem is egy szerethető, ám profi koncertet adott a szigetlakóknak. A lényeg amúgy is a zene, nem kell mindenkinek pacsiznia és selfieznie a közönséggel.

Szöveg: Hajdú Eszter
Fotó: Sziget.hu

Megosztás:
További hírek

2020. augusztus. 05. szerda, 12:51

2020. augusztus. 04. kedd, 15:05

2020. július. 28. kedd, 20:55

2020. július. 24. péntek, 11:51

2020. július. 20. hétfő, 11:45

2020. július. 18. szombat, 12:37

2020. július. 16. csütörtök, 10:14

2020. július. 10. péntek, 12:29

2020. július. 09. csütörtök, 19:30

2020. július. 06. hétfő, 11:01

Évfordulók

Kim Borg (1919)

Kim Borg (1919)

Karel Husa (1921)

B. J. Thomas (1942)

Lana Cantrell (1943)

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM