2022. október. 02. vasárnap, Petra napja van.
Mylène Farmer mindörökké…
Dátum: 2022. szeptember. 19. hétfő, 16:27 Forrás: ZeneFórum Szerző: Janurik János
A zenei streaming oldalakon már hetek óta elérhető a francia pop nagyasszonyának, Mylène Farmernek az új kislemeze, melyet időközben egy művészi klippel is megtámogattak. Az „À tout jamais“ („Mindörökké“) címet viselő dal természetesen fizikai hanghordozókon is megjelenik majd, szeptember 30-án. Addig is összegyűjtöttük a legfrissebb infókat a hazájában Vörös Angyalként is becézett kult-énekesnő háza tájáról.

Utoljára 2005-ben szerepelt ilyen jól a megjelenés első hetében Mylène Farmer kislemez, mint az augusztus 26-án rádiókba került melankolikus szintipop-dal, melynek társszerzője nem más, mint a francia indie-zenész és videoklip-rendező, Woodkid. Az „À tout jamais“ címet viselő opusz a 2022-es év végére prognosztizált új Mylène Farmer album előfutára, melynek létrejötténél olyan művészek bábáskodtak, mint a már említett Woodkid és az elkötelezett állatvédő popsztár, Moby. Ő így nyilatkozott kettejük munkájáról:

„A legtöbbször, amikor zenészek együttműködnek egymással, az nagyon profi módon történik, és menedzserek vagy kiadók szervezik meg. A mi esetünkben viszont barátságról van szó. Úgy is mondhatnám, hogy a Mylène-nel való közös zenei munka csak a barátságunk kiterjesztése. … Tudom, hogy ő Franciaországban hatalmas művész, aki nagyon komolyan veszi a karrierjét, de az én szemszögemből nézve ez csupán egy igazán szórakoztató együttműködés két barát között.“

Moby, aki nem először dolgozott együtt Mylène Farmerrel, egy vicces anekdotát is megosztott a rajongókkal:

„Én zenei ötleteket küldtem neki, ő pedig vokálsávokat küldött vissza. Mindig is szégyelltem bevallani, hogy nem értem, amiről énekel. Tudom, hogy a hangja nagyon szép, hogy nagyon jól szól, de nem tudom, mit jelentenek a dalszövegek. Viszont túlságosan zavarban voltam ahhoz, hogy megkérdezzem a fordítást.“
Az album-beharangozó kislemezhez egy bizonyos Tobias Gremmler követte el a klipet. A német származású művészt a designNET úgy méltatta, mint aki „áttöri a virtualitás és a valóság közötti falat“. A digitális média, a mozgógrafika, az interfésztervezés és a zene területén szerzett szakértelmét merész művészi felfedezésekkel ötvözve Gremmler egyedülálló, magával ragadó élményeket teremt színházi és táncprodukciók, koncertek és kiállítások számára. Mylène Farmer mellett Tobias - aki a maga nemében úttörő, és arról ismert, hogy milyen látványos módon képes láthatóvá tenni a mozgás láthatatlan részét - együtt dolgozott még Björkkel is, akinek a „Tabula Rasa“ című klipjét ő rendezte.

„Tulajdonképpen ez a folyamat, a feloldódás, nem pedig az összeolvadás érdekel engem.“ - mondta Tobias egy interjúban. „Leleplez egy bizonyos struktúrát, amely a hordozó médián túl létezik.“Az új dalhoz természetesen új remixek is készültek, Philip Larsen, Motherweshare, VITALIC és Fragrance újragondolásában. Philip Larsen tagja a Manhattan Clique duónak (Chris Smith-szel), akik 2006-ban a „Slipping Away“ című kislemezt készítették Moby-val, 2008-ban pedig a „Dégénération“ és az „Appelle mon numéro“ című dalokat remixelték. A Manhattan Clique olyan elektronikus zenei előadókkal is dolgozott már együtt, mint az Orchestral Manoeuvres in the Dark, a Human League, a Soft Cell, és az Erasure. Társszerzői és producerei voltak az Erasure frontemberének, Andy Bellnek az „Electric Blue“ című albumának.
A másik három remixer számára ez az első együttműködés Mylène-nel.
A CD és vinyl maxi szeptember 30-án érkezik, melyet valamikor az év végén követ majd az új album, melynek lehetséges címe „L'Emprise“.

Az aktuális kislemez címének kvázi fordítottja a 2023 nyarán induló gigantikus koncertkörút elnevezése: „NEVERMORE“, azaz „Soha többé“. Ez utalhat egy esetleges karrier-záró taktusra is, de lehetséges, hogy csupán egy Mylène Farmerre oly jellemző szójátékkal van dolgunk, melynek eredete egy versben keresendő. Igen, a talán legismertebb Edgar Allan Poe költeményre gondoltunk, mely „A holló“ címet viseli, és melynek versszakzáró sora mindannyiunk számára ismerősen cseng:

„… S szólt a Holló: „Sohamár!“…“

A francia zenetörténet legnagyobb stadion-turnéjaként beharangozott színpadi show 2023. június 3-án startol el Lille-ből, és már most 6 teltházas koncertet mondhat magáénak! Ezek közül az egyik a párizsi Stade de France-ban július 1-jén megrendezésre kerülő dupla koncertek egyike. A turné egyébként 13 dátumot foglal magában, 9 városban és 3 országban (Franciaország, Belgium, Svájc). Jegyek itt kaphatók/rendelhetők: https://www.mylenefarmer-nevermore2023.com/en/stadium-tour/ Érdemes igyekezni a vásárlással, mert már több, mint 400 000 jegyet eladtak elővételben!Mozgalmas hónapok elé néz hát mind Mylène Farmer, mind pedig a népes és lelkes rajongótábora. Az új nagylemez megjelenésével mi is ismét hírt adunk majd róla, és a turnéról is tervezünk beszámolni az olvasóknak. A művésznőnek pedig, aki a napokban ünnepelte születésnapját, sok boldogságot, és jó egészséget kívánunk – ez utóbbira minden bizonnyal nagy szüksége is lesz, hogy a tőle megszokott perfekcionizmussal térhessen vissza a világot jelentő deszkákra.

© Janurik János

Megosztás:
További ajánlók

2022. szeptember. 20. kedd, 18:41

2022. szeptember. 19. hétfő, 16:27

2022. szeptember. 17. szombat, 12:54

2022. augusztus. 26. péntek, 11:58

2022. augusztus. 21. vasárnap, 16:26

2022. július. 01. péntek, 16:22

2022. május. 27. péntek, 11:03

2022. május. 13. péntek, 13:28

2022. május. 02. hétfő, 16:45

2022. április. 20. szerda, 14:57

Évfordulók

Frankl Péter (1935)

Antonius Gerardus Michael Koopman (1944)

Mike Rutherford (1950)

Sting (1951)

Bokor Jutta (1955)

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM