2024. április. 22. hétfő, Csilla, Noémi napja van.
Vasárnap esti tündérmese
Dátum: 2022. november. 10. csütörtök, 17:38 Forrás: ZeneFórum Szerző: Hari
​Ahogy kolleginám fogalmazott, november 6-án egy igazi tündérmesét tapasztalhatott az, aki ellátogatott ezen a hideg vasárnapi esten az Analog Music Hallba, ugyanis nem más, mint a The Gatheringből vagy megannyi projektből ismert Anneke Van Giersbergen látogatott el hozzánk, hogy elvarázsoljon minket akusztikus szólóestjével.


Az ilyen jellegű koncertektől mindig félek egy picit, hogy mennyire tudja fenntartani menet közben az érdeklődésemet, ezért nem is szoktam akusztikus koncertekre járni, itt azonban valami egészen másról volt szó. Ha Anneke The Gatheringes munkássága nem lett volna elég, ott volt még a másik hatalmas tényező, miszerint egyik kedvenc zeneszerzőm/előadóm, Devin Townsend munkássága már elképzelhetetlen lenne számomra nélküle, de ezzel szerintem sokan így vagyunk. Na ennek az embernek kaptunk egy közelebbi, mélyebb betekintést a lelkébe ezen az estén, aki önmagában, egy szál gitárral a kezében, csodálatos hangjával egy egészen más dimenzióba repítette a nagyérdeműt.

A hölgyemény az elejétől a végéig két lábon járó bűbájként vezetett minket keresztül munkásságán, vagy akár kedvenc előadóinak dalain, miket feldolgozott. Tőle még az is cuki dolog volt, nem ciki, hogy fellépésének kezdetén, hangolatlan hangszerét élőben, némi magyarázkodás kíséretében állította be. Kevés ember van, akinek az előadásában ne rohannék falnak Leonard Cohen Hallelujah-jától, de Anneke prezentálásában még a teremből se mentem ki. A számok közti sztorizgatásaival és az egész helyet betöltő kisugárzásával egy iszonyat közvetlen kapcsolatot alakított ki a közönséggel, ahol még 2-3 éves kisgyerekek is előfordultak, és nem utolsó sorban, nem sírtak. Olyan történeteket mesélt, mint például az egyik száma – az Agape – helyes kiejtésének eredete, és hogy mindig van legalább egy görög személy a nézőtéren (most is volt egy), de a metál körökben híres zeneszerzőről, Ayreon-ról is megtudhattuk, hogy utál turnézni és lusta kimozdulni otthonról. Anneke amúgy igen jó humorérzékkel rendelkezik, és a spontán szituációkat is jól kezelte.                                                                            

A The Gatheringes korszakos Saturnine és Strange Machines mellett olyan feldolgozások is elhangoztak, mint az Iron Maiden Wasted Years-e, vagy akár az Audioslave Like a Stone-ja. Hogy hogyan férnek ezek össze? Az ő előadásában simán, annyira egyedivé tesz bármilyen számot jellegzetes énekhangjával. A szívnemnek legkedvesebb dal viszont egy Devinnel közös duett, az Ih-Ah! volt, amit itt most egymaga hozott le, hiba nélkül. Azért humorban itt is brillírozott, miszerint ezt tudta csak megtanulni elgitározni. Devin tuti büszke rá így is. Van Giersbergen kisasszony egy ízig-vérig profi előadó, aki az egész fellépése alatt tökéletes formáját mutatta.

Hangzásról és látványról felesleges lenne bővebben írnom, mert egy élőzenés szórakozóhelyen az a minimum, hogy egy éneket és egy akusztikus gitárt ki tudnak hangosítani, látványnak meg Annekenél és hangszerénél nem is kellett sokkal több. Annak viszont kifejezetten örülök, hogy az újkori Dürer Kertből, a nagy érdeklődésre való tekintettel átkerült az Analogba az esemény, mivel nem csak a színpad méretében, de fény és hangtechnikában is erősebb jelenleg a hely, és hiába tűnik egyszerűnek egy majdhogynem önmagában szóló énekkel dolgozni, azért azt szépen megcsinálni művészet, és a profibb fénytechnika is csak emelte az előadás amúgy is magas színvonalát. Nem is nagyon fogok több pozitív jelzőt írni az estéről, mert szerintem egy előadóról se írtam eddig összesen ennyi jót egyszerre. Még azért így a végére azt elmesélném, hogy arra se volt rest, hogy egyik kedves barátom, azonos nevű kislánya által készített ajándékot személyesen átvegye az öltözőjében, melyet meghatódottságában még egy picit meg is könnyezett. Egy ilyen vasárnap este után még a hétfő is szebben indul.

Anneke Van Giersbergen setlist:

Beautiful One (Agua de Annique)
Love You Like I Love You
Agape
Ih-Ah! (Devin Townsend Project)
My Mother Said
Losing You
Running Up That Hill (A Deal With God) (Kate Bush)
Saturnine (The Gathering)
Lo and Behold
Hallelujah (Leonard Cohen)
Wish You Were Here (Pink Floyd)
Valley of the Queens (Ayreon)
Strange Machines (The Gathering)
Circles
I Saw a Car
I Want to Know What Love Is (Foreigner)
Wasted Years (Iron Maiden)
Like a Stone (Audioslave)
Hurricane
Cloudbusting (Kate Bush)

Szöveg: Hari
Fotók: Máté ÉviMegosztás:
További koncertek

2024. március. 31. vasárnap, 22:31

2024. március. 24. vasárnap, 23:26

2024. március. 19. kedd, 22:25

2024. március. 11. hétfő, 17:56

2024. március. 09. szombat, 13:16

2024. március. 07. csütörtök, 15:56

2024. március. 04. hétfő, 18:04

2024. február. 26. hétfő, 20:41

2024. február. 15. csütörtök, 22:19

2023. december. 31. vasárnap, 11:23

Évfordulók

A mai napon nincs megjelenítendő évforduló!

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM