2022. augusztus. 11. csütörtök, Zsuzsanna napja van.
​Harry Styles elhozta a nagybetűs popzenét
Dátum: 2022. július. 16. szombat, 11:48 Forrás: ZeneFórum Szerző: -smart-
Harry Styles Love On Tour 2022 elnevezésű koncertkörútja július 12-én ért Budapestre, hogy a Papp László Arénában hirdesse a szeretet és szerelem mindenhatóságát. Az előzenekar szerepét a londoni illetőségű alternatív rockban, shoegaze-ben és dream popban utazó négyes fogat, a Wolf Alice vállalta magára.


Ők egyébként nem először jártak hazánkban, hiszen 2018-ban a Szigeten már adtak egy teljes koncertet. Énekesnőjük, Ellie Rowsell első blikkre a huszonéves Gwen Stafani kiköpött hasonmásnak tűnhet, másodikra pedig csak tovább erősödik ez az érzés. Már csak azért is, mivel az 5 tagú banda zenei koncepciójában is a No Doubt hagyományait lehet felfedezni. Ellie a combközépig (se) érő kockás nyári ruhácskájában és barna csizmájában hihetetlen energikussággal tolta le a 40 perces szettet, amit a 95%-ban tinilányokból álló közönség végig lelkesen fogadott, és hatalmas ovációval köszönt el tőlük.

De ha már a közönségnél tartunk: nem meglepő, hogy egy világhíres fiúbanda önálló pályára lépő énekese nem az idősebb generációt vonzza be, de még engem is meglepett a 10-16 éves korosztály demográfiai túlsúlya. És az is csodaszámba megy, hogy az ültetett koncert ellenére (csak a színpad előtti jobb és bal oldalon volt némi dühöngő a legvérmesebb rajongóknak kialakítva) már a Wolf Alice alatt az egész sportcsarnok talpon bulizott. Felvezető bandának ennél nagyobb sikere nem is lehetne – bár ezt a büféket üzemeltető cég sörcsapjai bánhatták leginkább, mert az este elejétől a végéig mindenki a színpadról érkező impulzusokra fókuszált, sutba dobva az egyéb biológiai alapú csábításokat. (Bár az is igaz, hogy jórészt csak üdítővel szolgálhatták volna ki őket…)

Már ekkor teltház volt, és a buli is berobbant, amikor a villanyfényes teremben a színpadi átállás szünetében felcsendült a hangszórókból a One Direction Best Song Ever című sikere. Ilyet én még nem láttam! Olyan sikításcunami fogadta a technikus által elindított muzsikát, mintha a ’60-as években a Beatles lépett volna színpadra. Természetesen a 12 ezer torok együtt énekelte az elejétől a végég. A félórás szünetben népes road csapat szerelte a színpadot, miközben a tinilány sereg az előzőekben ecsetelt módon szórakoztatta magát olyan sikerek önfeledt éneklésével, mint a Love On Top (Beyoncé), a Sex On Fire (Kings Of Leon) vagy végül a Queen Bohemian Rhapsody-ja, aminek megjelenésekor még szüleik is csak a mostani nagyszülők kósza terveiben léteztek. Ezekben a pillanatokban kézzel foghatóvá vált a generációk közti folytonosság és a kulturális toposzok tovább öröklődése. (Azért a történeti hűséghez tartozik, hogy az S Club 7 és a B*Witched ezredfordulós tinislágerei teljesen hidegen hagyták őket.)

A Queen dal utolsó taktusainak elhalása után szűnni nem akaró ütemes „Harry! Harry! Harry!” skandálás kezdődött, aminek meg is lett a jutalma, hiszen végre elindult a show intrója. Erre olyan hangorkánnal válaszolt a felajzott lánysereg, hogy komolyan elkezdtem aggódni a hallásom épségéért. Ezen félelmen a koncert végéig permanensen meg is maradt, de amikor színpadra lépett az imádott bálvány, már biztos voltam benne, hogy ezt pár ezer, a hallásomért felelős csillósejtem bánta.

Harry Styles

A 28 esztendős angol énekes-dalszerző-színész, Harry Styles zenei karrierje 2010-ben kezdődött meg, amikor szerepelt a brit The X Factor műsorban. Ugyan hihetetlen módon a verseny korai szakaszban kiesett, az éles szemű és fülű szerkesztők visszahozták a műsorba, és mesteri érzékkel összehozták a One Direction négyesét, amely aztán minden idők egyik legsikeresebb boybandje lett.

5 albummal és 14 brit Top 10-es kislemezzel (köztük 4 Number One-nal) a hátuk mögött a 1D 2016-ban feloszlott, és valamennyi tag szólókarrierbe kezdett, ám közülük Harry Styles futotta be a legnagyobb karriert. Eddigi három albuma világszerte több milliós példányban kelt el és valamennyiről csak úgy sorjáztak a világslágerek. Ezekkel pedig számos rangos elismerést bezsebelt, többek között két BRIT Awards-ot, egy Grammy-, és egy Ivor Novello-díjat, valamint egy American Music Awardot.

A Love On Tour 2021 szeptemberében indult Las Vegasban, és a több mint 40 egyesült államokbeli show- után fél év szünet következett Aztán június 11-én Harry újra belevágott az újabb felvonásba, és kezdte meg 32 városból álló hazai turnéját az Egyesült Királyságban, júliustól pedig a korábban elhalasztott európai aréna koncertekkel, valamint új fellépésekkel folytatja a koncertezést, majd az év második felében Latin-Amerikában zárja a sorozatot.

De vissza a koncerthez! Mikor Harry színpadra lépett, a nézőtér szinte kivilágosodott a több ezer felvételt készítő telefontól. (Mondjuk megnéztem volna, hogy a budapesti koncertjén rajongókat kivezettető Tool hogyan tiltotta volna meg a Z- és alfa generáció tagjainak a fotózást?) A nevével összhangban már stílusos antréja is bőven szolgáltatott fotózni valót, hiszen neonsárga alapú narancs pöttyös felsője és citromsárga pöttyös trapéznadrágja alapból vonzotta a szemet. Kicsit el is gondolkodtam, hogy Styles és a néhány hete a Puskás Arénában szintén színes pöttyös szettben színpadra lépő Red Hot Chili Peppers frontember, Anthony Kiedis stylistja vajon egy és ugyanaz a személy-e? Harry outfitjét a nyakában viselt (Hamvai PG korai korszaka – értsd DJ Gömbi – védjegyének számító) golyósora tette teljessé.

Harry Styles

A külsőségek azonban egyáltalán nem a zene elfedésére szolgáltak, ugyanis ez a Skála Kópé fizimiskájú srác minden szempontból tökéletes koncertet adott. A program gerincét természetesen legnagyobb slágerei (Golden, Adore You, Lights Up, Treat People With Kindness, Late Night Talking) képezték, de líraibb oldalát is megcsillogtatta (Matilda, Boyfriends, Lights Up), és egykori együttesétől, a One Directiontől is hozott egy dalt (What Makes You Beautiful) a kezdetektől érte rajongók legnagyobb megelégedésére.

Ahogy az est főszereplője, úgy azt őt kiszolgáló hattagú zenekar tagjai is igazi profik a maguk hangszerein, így megérdemlik, hogy bemutassuk őket is: Elin Sandberg basszeros, Niji Adeleye billentyűs, Pauli Lovejoy perkás, Sarah Jones dobos, Ny Oh zongorista, gitáros, vokalista és Mitchell Rowland gitáros. Ő egyébként éppen a koncert napján ünnepelte 34. születésnapját, így egy tortát is kapott a show közben a főnöktől, sőt még a Happy Birthday-t is az ő tiszteletére énekelte el. De igazából az egész koncert is beillett volna egy hatalmas szülinapi bulinak, mivel a stadion összes ünnepeltjét is köszöntötte Harry. Azt a Dóri nevű lányt pedig külön is, aki a jeles napot egy transzparenssel hozta bálványa tudomására. Harry aztán a lány barátjával, Balázzsal kezdett csevegni, felvezetve a Boyfriends című opuszát. Vicces közjátékként Harry kiszúrt a közönségben egy lányt, aki friss szakítását feledtetve bulizott önfeledten, így rögtön át is nevezte a koncertet „válási partinak”.

Harry Styles

Persze az összekötő standupok nem csak a vicceskedésről szóltak, mivel Styles többször kihangsúlyozta, hogy mindenki egyéniség és hogy mennyire fontos egymás elfogadása. A színpadra feldobott szivárványszínű zászlóval pedig felöltöztette a mikrofonállványát, és a koncert fináléjában is azt lengette, amit természetesen kitörő ováció fogadott. Szerencsére ez a Netflixen szocializálódott közönség már szó szerint a globalizáció gyermekének mondható, így aztán nem is lehet megetetni őket semmilyen idióta homofób vagy egyéb kirekesztő uszítással, és már csak ki kell várnunk, hogy ők is elérjék a választásra jogosító kort és legjobb meggyőződésük szerint szavazhassanak…

A ráadás már csak a pluszként eljátszott gigaslágerek okán is (Sign Of The Times, Watermelon Sugar, As It Was, Kiwi) fergetegesre sikeredett, és csak azt sajnálhattuk, hogy nem tartott tovább az így is közel két órásra nyúlt koncert. Sejtettem, hogy napjaink egyik legnépszerűbb énekese nem fog csalódást okozni, de amit ezen az estén elhozott Budapestre Harry Styles, az maga volt a nagybetűs popzene! Ráadásul hihetetlenül jól áll neki a színpad, és a leglazább természetességgel lubickol a sztár szerepében, de a legjobb értelemben vett „robbiewillamses” csibészes attitűdjével ő is csak szórakoztatni szeretne, és élvezni az est minden pillanatát. Remélem, mielőbb visszatér hazánkba, és talán legközelebb a Sziget nagyszínpadán is megmutathatja, hol tart éppen aktuálisan a világ könnyűzenéje.

Dallista:

1. Music For A Sushi Restaurant
2. Golden
3. Adore You
4. Daylight
5. Cinema
6. Keep Driving
7. Happy Birthday To You (Mildred J. Hill & Patty Hill cover)
8. Matilda
9. Boyfriends
10. Lights Up
11. Satellite
12. Canyon Moon
13. Treat People With Kindness
14. What Makes You Beautiful (One Direction cover)
15. Late Night Talking
16. Love Of My Life

Ráadás:

17. Sign Of The Times
18. Watermelon Sugar
19. As It Was
20. Kiwi

szöveg: Majsa Tibor
képek: Harry Styles managenent, youtube

Megosztás:
További koncertek

2022. július. 26. kedd, 13:59

2022. július. 20. szerda, 10:49

2022. július. 16. szombat, 11:48

2022. július. 14. csütörtök, 14:44

2022. július. 13. szerda, 19:07

2022. július. 08. péntek, 12:53

2022. július. 07. csütörtök, 14:00

2022. június. 27. hétfő, 21:21

2022. június. 24. péntek, 12:23

2022. június. 18. szombat, 00:14

Évfordulók

A mai napon nincs megjelenítendő évforduló!

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM