2020. június. 05. péntek, Fatime napja van.
FEZEN – augusztus 2. csütörtök
Dátum: 2012. augusztus. 14. kedd, 17:44 Forrás: ZeneFórum Szerző: evy
​A székesfehérvári fesztivál első napján olyan metal nagyágyúk álltak színpadra, mint a Machine Head vagy a Testament, de a hazai színtér több ütős bandája is képviselte magát csütörtökön a FEZEN-en.
Ugyan csak délután hatra sikerült megérkezni a fesztivál helyszínére, ahhoz viszont pont időben, hogy elkaphassam az ezúttal Cséry Zoltán billentyűs nélkül kiálló Subscribe-ot. Attól eltekintve, hogy a sátorban volt vagy negyven fok és száz százalékos páratartalom, a srácoknak sikerült még egy lapáttal rátenniük a szauna-élményre. Egymás után sorakoztak az ütősebbnél ütősebb tételek, volt itt kérem minden X-man-től, Beetween Heaven and Her-ig, mondhatni már-már egy best of showt toltak az izzadságban fürdőző nagyérdeműnek. Nemhiába az ország – szerintem – egyik legjobb koncertzenekara.

Ezzel párhuzamosan egy másik színpadon már javában játszott a Casketgarden, amit nagy bánatomra pont lekéstem, így viszont el tudtam kapni az ezer és egy éve nem látott, ki tudja hányadik felállását élő, Érsek Gábor vezette
Insane-t. Nem is igazán tudtam mire számítsak, utoljára talán Bálint debüt buliján láttam őket, így mondhatni tiszta lappal indultak. Bár egyik új számot sem ismertem (leragadtam a hármas lemeznél), ennyire energikus, tisztességgel eljátszott, viszont rövid bulit mostanában nem láttam. Hatalmas respekt nekik, hogy többedjére is fel tudtak állni a padlóról, a folytonos tagcserék ellenére. Csak így tovább, újra fel is veszem a koncertnaptáramba őket!

Insane

Számomra az este fő attrakciója – kövezzenek meg érte nyugodtan – nem a Testament, hanem a Machine Head volt. Sajnos Testamentből mindössze talán egy nótát sikerült elcsípni a folyamatos sorbanállásnak és a csodás paypass rendszer összeomlásának hála. A Machine Head előtt már nem engedtem meg magamnak azt a luxust, hogy bármelyik pultnál is próbálkozzam ételhez/italhoz jutni.


Testament


Nem sokkal fél 11 után fel is csendült az I am Hell acapella intrója, szabad utat engedve ennek a négy őrültnek, hogy hangról-hangra prezentálják a főleg az utolsó lemezre épülő setlistjüket. Itt megjegyezném, hogy bár erősen megoszlanak a vélemények, szerintem az utolsó pár lemezen hallható progresszívabb dalszerkezetek élőben is működnek. Ezzel együtt nem nevezhető egyik újkori MH dal sem – kivéve talán a Halo-t – hagyományos értelemben vett slágernek, mint a Davidian vagy az Old volt az első két lemezről. Szerencsére az új témák mellett ezeket is prezentálták, sőt a méltatlanul lehúzott Supercharger lemezről a Bulldozer-t is elővettek. Én kissé hiányoltam, hogy a Burning Redről nem játszottak semmit, de feltehetőleg a közönség soraiban ezzel kisebbségben voltam.


Machine Head fezen


Tudom, tudom...fesztivál szezonban hirtelen a tízmillió hangtechnikus országa leszünk, de hiába volt vérprofi a zenekar és valószínű, hogy a színpadon jól is szólt a cucc, de egyszerűen elképesztő, hogy 2012-ben nem lehet tisztességesen, arányosan megszólaltatni egy zenekart. Volt ahol a lábdob hangja elnyomott minden mást – ez pont a keverőnél(!) -, ahol meg kevesebb volt a lábdob, ott meg a gitárok tűntek el. Ezt félretéve megjegyezném, hogy egyszerűen hihetetlen mit művel Robb Flynn frontemberként. Komolyan én mindent elhittem/elhinnék neki, noha jól tudjuk az átkötő szövegek egy bizonyos szint felett mindenhol ugyanazok. Az utolsó lemezes Darkness Within-t megelőző monológja a zene szeretetéről szerintem sokunknak betalált. Volt itt is, mint a Testament alatt a „Free Randhy Blythe!” kórus, úgy látszik nagy hatékonysággal üvöltöttünk, mert rögvest szabad lábra is helyezték a cseh hatóságok.
Hatalmas élmény volt látni egy ennyire profin zenélő brigádot, úgy érzem, nyugodtan mondhatom, hogy a Metallica és társai már tanulhatnának tőlük. Jó dolog, ha egy koncert látványos, de azért az sem árt, ha tudják hozni a lemez színvonalát. Bár ezzel a véleménnyel lehet kisebbségben maradok, lásd a KISS-t sem a virgáik miatt szeretik.


Geeno


Fotók: Máté Éva
Megosztás:
További hírek

2020. június. 05. péntek, 10:14

2020. június. 04. csütörtök, 15:45

2020. június. 03. szerda, 17:44

2020. május. 25. hétfő, 13:09

2020. május. 21. csütörtök, 14:52

2020. május. 21. csütörtök, 10:49

2020. május. 20. szerda, 14:12

2020. május. 19. kedd, 11:43

2020. május. 18. hétfő, 10:38

2020. május. 16. szombat, 10:45

Évfordulók

Martha Argerich (1941)

Laurie Anderson (1947)

Peter Ershine (1954)

Kenny G (1956)

Vincze Lilla (1961)

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM