2020. június. 03. szerda, Klotild napja van.
Prima díjas az Egy Másik Zenekar gitárosa!
Dátum: 2012. december. 18. kedd, 15:03 Forrás: ZeneFórum Szerző: DéJvid
Az Egy Másik Zenekar nevét néhány hónapja ismerte meg a szélesebb közönség, amikor megjelent "Jó reggelt, Élet!" című daluk és klipjük. Azóta felpezsdült az életük, egyre több koncertfelkérésük érkezik: játszottak már pl. a Magashegyi Underground és az Intim Torna Illegál vendégeként is. Hamarosan elkészül legújabb klipjük, és egyéb meglepetésekkel is készülnek mostanában; mindeközben pedig gitárosukat nagy megtiszteltetés érte.

A Berklee College of Music-on, Bostonban végzett Cseh István a közelmúltban rangos kitüntetést kapott - ez alkalomból készült vele egy rövid interjú.

- Mi is ez a Prima díj, amit megkaptál?

A Prima Díj a Vállalkozók Országos Szövetségének díja. Minden évben átadják a bizottság által méltónak talált művészeknek. Ez tulajdonképpen a Prima Primissima díj kistestvére. Prima Primissima díjas művész pl. Mága Zoltán, Koncz Zsuzsa és Presser Gábor.

- Mesélj az átadóról!

Én a Békés megyei Prima díjat kaptam meg. Idén hárman kaptunk díjat ebben a régióban, és én vagyok egyedül magánszemély, a másik két díjazott egy bábszínház és egy 100 tagú hagyományőrző népi zenekar. A díjátadó idén Szeghalmon volt (minden évben más város látja vendégül a rendezvényt). A gálát október 12-én tartották. A díjat Dr. Völner Pál államtitkár adta át nekem, Losonczy István, a VOSZ Békés megyei szervezetének alelnöke, és Nagy Mihály László, a VOSZ Békés megyei szervezetének elnöke kíséretében. Az ünnepi műsorban egy kis tréfát követően - fordítva vettem föl a gitárt és keresgéltem a hangokat - Isaac Albeniz Asturias műve, majd Anonymus Romanze darabja hangzott el előadásomban.

- Mit szóltál, amikor kiderült, hogy megkapod?

Nagyon meglepődtem, amikor felhívtak telefonon és furcsa beazonosító kérdések után - zavarbaejtő részletességgel ismerték munkásságom - közölték, hogy egy ideje már nyomon követik szakmai életemet, és idén nekem ítélték ezt a címet. Óriási elismerésnek tartom. 

- Mit kell tudnunk rólad, mesélj kicsit az eddigi zenei munkásságodról!

Zenei életem viszonylag korán kezdődött: még beszélni sem tudtam, amikor a családi történet szerint pelenkában végigvezényeltem a bécsi újévi koncertet a TV előtt. Amire már emlékszem is, az az, hogy dobos akartam lenni. Majd 9 éves koromban jött a nagy változás, amikor végigkísérhettem egy turnét a Tolcsvay testvérekkel Németországban. Két héten keresztül olyan neves művészekkel laktunk együtt, mint Vikidál Gyula, Pitti Katalin, Sasvári Sándor. Többekkel ma is tartom a kapcsolatot. Óriási hatással volt rám ez a miliő és eldöntöttem, hogy gitározni fogok. Hónapokon keresztül könyörögtem szüleimnek, hogy írassanak be zeneiskolába, és végül sikerült kiharcolnom a dolgot: klasszikus gitározni kezdtem Varga Zsolt kezei alatt. 14 évesen én is beleszerettem az elektromos gitár síró hangjába, így könnyűzenével is elkezdtem foglalkozni. Több versenyen eredményesen szerepeltem, olyannyira, hogy a konziba felvételiznem sem kellett, mert a délalföldi regionális gitárversenyen 2 kategóriában is első díjat szereztem. Aztán felvételt nyertem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre. Itt nem sok időt töltöttem, mert időközben egy ösztöndíj kapcsán lehetőségem nyílt, hogy a könnyűzene egyik fellegvárában, a világhírű Berklee College of Music-on (Boston, MA) folytathassam tanulmányaimat. A 4 éves iskolát 2,5 év alatt végeztem el és 2009-ben Magna Cum Laude diplomáztam. Hazatérve több zenekar szólógitárosa lettem. A Vastaghúros zenekarral játszottunk a Szimfonik Live-on a Sziget Fesztiválon, emellett játszom népzenét, pop-rockot és van egy instrumentális prog-metal formációm is, valamint zenélek a Békéscsabai Jókai Színház zenés darabjaiban és a Ram Colosseumban is. És ha ez még nem elég: tanítok egy művészeti szakközépiskolában és egy zeneiskolában is. Hogy mindezt hogy csinálom? Ne a barátnőmet kérdezzétek!!!

Megosztás:
További hírek

2020. június. 03. szerda, 17:44

2020. május. 25. hétfő, 13:09

2020. május. 21. csütörtök, 14:52

2020. május. 21. csütörtök, 10:49

2020. május. 20. szerda, 14:12

2020. május. 19. kedd, 11:43

2020. május. 18. hétfő, 10:38

2020. május. 16. szombat, 10:45

2020. május. 15. péntek, 15:51

2020. május. 12. kedd, 11:54

Évfordulók

Palánky Klára (1921)

Curtis Mayfield (1942)

John Paul Jones (1946)

Ian Hunter (1946)

Suzi Quatro (1950)

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM