2020. április. 08. szerda, Dénes napja van.
„Nem kiszolgálni szeretem a közönséget, hanem meglepni” – Ákos interjú
Dátum: 2012. december. 14. péntek, 11:56 Forrás: ZeneFórum Szerző: DéJvid
A katona imája 2084-ben is szól. A jövő lemezéhez Ákos a múlt olyan fegyvereit is csatasorba állította, mint a Bonanza Banzai szintetizátorai, vagy Demjén Ferenc vokódere. Friss albuma anyagát december 15-én pedig élőben is megszólaltatja a Budapest Sportarénában, hogy bebizonyítsa: nem csak régen volt jó. Avagy Ákos interjú az új lemezről, a nosztalgiáról, a Szárnyas fejvadászról és a kamasz ízlésről.- Korábban úgy nyilatkoztál, hogy a Főleg régen „tehet mindenről”. Rögtön megvolt a fejedben az új koncepció, vagy a munka során folyamatosan alakult ki az irányvonal?

2010-ben egy alapvetően gitáros lemezt adtam ki, ez volt A katona imája. Az albumon szereplő Főleg régen című dal internetes véleményeket összegzett arról, hogy régen minden jobb volt, persze én is. Ehhez a szerzeményhez kézenfekvőnek tűnt előbányászni a régi szintiket, hangmintákat. Szégyen, nem szégyen, nosztalgikus érzés kerített hatalmába, amikor meghallottam a régi hangszíneket. Még meg sem jelent A katona imája, már elkezdtem írni az új számokat. Teljesen magával ragadott a hangszíntervezési folyamat, a bíbelődés a stúdióban. A lelkesen végzett munka egy idő után magát szervezi, jó ráérezni a tempóra és azzal haladni. A véletlen és a kísérletezgetés eredményeként létrejött hangszínekkel olyan dallamokat játszik az ember, amelyek más módon nem is születnének meg. Egyre több demót készítettem, aztán a hangszerelések elkezdték előhívni a szövegeket is, így lassan számomra is nyilvánvaló lett, hogy egy teljes albumot készítek ezzel a hangvétellel.


- Fel sem merült benned, hogy egy sötét zakós, darkos anyagot készíts a Depeche Mode „Violator, Songs of Faith…” albumaik stílusában? Az ugyancsak nem kísértett meg, hogy egy nagyon modern, a dubsteppel kacérkodó CD-t hozz össze?

Nem, inkább a szintipop nagy áttörése előtti zenék inspiráltak a nyolcvanas évek elejéről.


- Kimondottan élvezted, hogy a hagyományosabb megközelítésű előző lemezek után most kedvedre kísérletezhettél a szintikkel és a belőlük kicsikarható hangzásokkal?

Az első szólólemezeim óta használok szintetizátorokat, de a tisztán elektronikus vonal számomra új élmény volt. Nagyon élveztem a munkát, remélem, ez hallatszik is az anyagon.


- A 2084 az eddigi legrizikósabb Ákos album?

Bizonyos értelemben minden új lemez „rizikósnak” számít. A stílusváltásban talán volt kockázat, de nekem ez okoz örömet. Nem kiszolgálni szeretem a közönséget, hanem meglepni. Ennek előfeltétele, hogy magamat is meglepjem.


Ákos live


- Többször említetted, hogy a nosztalgia jelentette az egyik fő inspirációt a dalok megírásakor. A magyar emberek miért annyira fogékonyak a nosztalgiázásra? Az idő mindent megszépít?

A 2084 nem szimpla nosztalgialemez: a régi jelrendszer elemeiből valami újat szeretne létrehozni. Legalább annyi irónia van benne, mint múltidézés. Önmagában a nosztalgia nem több, mint hamis tudat: azt akarja elhitetni velünk, hogy régen minden jobb volt. Ez nyilvánvalóan nem igaz. Ettől függetlenül kelthet érdekes érzéseket az emberben egy régről ismerős hangzás.


- Az új nóták alapján a nosztalgia vonzereje alól Te sem vonhatod ki magad: a Vén tinédzserek és a Keserű fényűzés sorai nem kevés vágyódást rejtenek a bohém fiatalság után…

Nem vágyódás van benne, hanem némi öngúny, mert az ember negyvenegynéhány év alatt kiismeri saját kicsinyességét, gyengeségeit.


- Bár nagy szerep jutott az öniróniának, azért komoly gondolatokban sincs hiány. A „mert amíg felejtenél, addig emlékezel” sor például elég keményen odacsap…

Aki nem riad meg tőle, az sok apróságot felfedezhet a lemezen, Latinovits-hatásokat, Garai Gábor költészetére való utalást, a Szárnyas fejvadász című film világát, Orwellt, Huxley-t, biblikus képeket, olyan dolgokat, amelyek megérintettek, foglalkoztatnak. Ez persze nem elvárás, de az album sok hallgatás után nyílik meg igazán, főleg azoknak, akik számára ez a hivatkozásrendszer, ezek a hatások egyértelműek.


- Te is egy vagy az Artisták közül, akinek az arcáról előbb-utóbb lefolyik a festék, és elvéti a trapézt?

Nem szeretném a dalaim szövegét magyarázni. Aki színpadra lép, az osztozik az artisták sorsában, mert kockázatot vállal.


- Még ötlet szintjén sem került elő, hogy Szakos Krisztiánt bevond a munkálatokba? Hogyan esett a választásod (újra) Lepére?

Krisztián nagyon tehetséges srác, a stúdiómágiát jórészt nálunk tanulta. A 2084 egyszemélyes albumként készült, a munkába senki mást nem vontam be. Lepe, a lemez hangmérnöke is a kész dalokat hallotta először. Ő régi harcostársam, amíg a lemez dalaival bíbelődtem, ő a turné anyagán, a szintis átíratokon dolgozott.


- A mostani stílus és hangzás csak egy kirándulás, vagy várhatóan maradsz ezen a vonalon?

Ezt még korai lenne eldönteni. Az biztos, hogy a lemezt december 15-én mutatjuk be az Arénában, komoly látványtechnikával, egy nagyszabású előadás keretében. Ezzel a hangvételű műsorral szívesen turnéznánk jövőre, már több meghívásunk is van. A 2013-as év pedig egy jubileumot is tartogat: 20 éves lesz az első szólalbumom, a Karcolatok. Ezt talán késő ősszel lesz módunk megünnepelni, az eredeti hangszereléshez igazodó koncertekkel.


- Az Arénakoncert 2011 sajtótájékoztatóján mesélted, hogy a legnagyobb csemetéd, Marci „zúzós retrónak” nevezte az akkor még csak készülőben lévő 2084 szerzeményeit. Mint egyik legnagyobb kritikusodnak, tetszik neki a végeredmény?

Azt hiszem, igen, többször elcsíptem már, hogy stikában hallgatja, de egy tizennégy éves sráctól ne várjon senki ájult elragadtatást a faterjával kapcsolatban.


- Egy egytől-tízig terjedő skálán mennyire borszagú Demjén Ferenc vokódere?

A sokat látott hangszer a korának megfelelő állapotban szaglik. Enélkül nem is lenne hiteles!


Megosztás:
További hírek

2020. április. 08. szerda, 11:57

2020. április. 02. csütörtök, 09:52

2020. március. 25. szerda, 09:57

2020. március. 19. csütörtök, 23:42

2020. március. 19. csütörtök, 12:49

2020. március. 17. kedd, 12:53

2020. március. 06. péntek, 13:16

2020. március. 06. péntek, 12:39

2020. március. 05. csütörtök, 13:13

2020. március. 05. csütörtök, 12:25

Évfordulók

Steve Howe (1947)

Julian Lennon (1963)

Lyane Leigh Hegemann (1968)

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM