2024. június. 16. vasárnap, Jusztin napja van.
A(z) Beszámoló a debreceni Metal Fesztiválról téma hozzászólásai
Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

Beszámoló a debreceni Metal Fesztiválról Szerkesztés

Indította: , 2000. szeptember. 20. szerda, 00:00

Több okból is fontosnak tartjuk, hogy azok az olvasók is tájékozódjanak a szeptember 15-én, Debrecenben megtartott fesztiválról, akik nem tudtak ott lenni. Egyrészt voltak nagyon jó hangulatú, igényes koncertek, másrészt nem. A legnagyobb csalódást, botrányt a főbandának kikiáltott Ossian okozta, abból is pontosan Paksi Endre. A már helyét sem találó énekes ismét hozta a részeg, magáról nem tudó, a rajongókat lenéző, kiöregedett "frontember" formáját...
<table width="100%" bgcolor="#c5c5c5"><tbody><tr><td id="ext-gen331" width="100%" align="center">----------oldaltörés----------</td></tr></tbody></table>
A fesztiválon két helyszínen zajlottak a koncertek. A nagyszínpadot a Cool Head Clan nevű zenekar nyitotta. Õk a nem túl szalonképes szövegeikkel már egészen nagy ismertségre tettek szert a tavalyi Junkies turné során, így ahogy láttam, elég sok embernek be is jött a zenéjük. Én magam inkább nevetségesnek találtam. Mindenesetre úgy érzem, elég sikeresek lesznek, hiszen ez kell az embereknek...

Õket az F.O.T.B. követte, egy nyíregyházi zenekar. Náluk annyi változást tapasztaltam, hogy bevettek egy új énekest. A zenéjük leginkább a Limp Bizkitre emlékeztetett, az eljátszott Break Stuff, illetve Faith (George Michael) feldolgozások is bizonyították az egyértelmű hatást. Elég nagy sikert arattak. Amint ők befejezték, akkor kezdődött a kisszínpadon a program, a miskolci After All zenekarral. Õk elvileg progresszív metalt játszanak, a borzalmas hangzás miatt azonban ebből nem sok jutott el a közönséghez.

Két szám után én is visszamentem a nagyszínpadhoz, mivel éppen kezdett a Black-Out. Õk nagyon jó koncertet adtak. Kowa is józannak tűnt, sorba jöttek a jobbnál jobb Black-Out számok, a zenekar minden korszakából: a Tejfehér Csend intró után a Legyen!!!-el indítottak, de volt Fekete-Kék, Kert, Lepketánc, Régi Dal, szóval minden, amit egy Black-Out bulitól várhatunk, kitűnő minőségben. A záró Spirál közben ismét rohantam a kisszínpadhoz, mivel kezdett a Nemesis.

Csodálatos bulit adtak, csak egyetlen dolog árnyékolta be a hangulatot: mindössze tíz ember volt kíváncsi rájuk, hiszen a nagyszínpadon ekkor játszott az Ossian. A zenészek így nem túl vidáman, de még így is rendkívül pontosan játszották el a számokat. A Kigyó szemével indítottak, majd volt a December ajtaja, Arc nélküli ellenség (a Négy tükör instrumentális részleteivel a szám végén), Körforgás, Predesztináció, Menekülés, leginkább tehát a metalosabb számaikra koncentráltak, és a Metallica Whereever I May Roamjával zárták a koncertet. Sajnálhatja mindenki, aki kihagyta. Miután befejezték, mentem megnézni az Ossiant.

Mivel a koncert előtt hallottam beszélni Paksi Endrét, és láttam az állapotát, nem számítottam túl sok jóra, és sejtelmeim be is igazolódtak. Olyan részeg volt, hogy a dalszövegek nem jutottak eszébe, csak éppen egy-egy sor minden számból. Először a Sörivók című számot láttam a koncertből, amiből csak a "Sörivó vagyok" refrént tudta elordítani. Hát, láttuk, hogy valóban Sörivó. A szám befejezését a közönség hangos "Szégyeld magad!" kórusa követte, majd belekezdtek a Pokolnál hangosabba. Itt borzasztó hamisan elénekelt néhány sort a szám elejéből, majd a "Nincs meghívó..." sort ismételte a szám végig. Utána körülbelül háromszor konferálta fel a Rocker vagyokat, de hallhattunk egy kis ízelitőt a Rock'n'roll démon cimű új számból is. Nos, úgy sejtem, nem teljesen olyan volt, mint amilyen a végeredmény lesz. Egy idő után azonban a zenészek - akik mindvégig pontosan, jól játszottak - megelégelték a dolgot, és levonultak.

Rubcsics Ricsi kérdezte meg a közönséget, hogy kell-e így nekünk ez a buli, akik azonban úgy döntöttek, hogy igen, így elővezette egy gitáron, a közönség éneklésével - stílusosan - a Másnapos dalt. A közönség követelésére még egy időre visszatértek a levonult zenészek, és egy rövid ideig folytatták a próbálkozást a koncert megmentésére, de amikor Endre másodszor is felkonferálta a Rock'n'roll démont, betellt a pohár, és véglek levonultak, miután Wéber Attila elnézést kért a közönségtől. Ezek után Paksi Endrén csattant jónéhány műanyag korsó, sőt, még egy pohár sört is kapott a nyakába. Miközben már a technikusok megkezdték az elpakolást a színpadról, maga is távozott.

Összességében néhány gondolat a fesztiválról: a szervezők okosabban is eloszthatták volna a zenekarokat, amikor például a két kis zenekar játszott a nagyszínpadon, a kisszínpadon nem történt semmi, ha akkor játszottak volna a progresszív bandák, talán nagyobb sikerük lett volna. Véleményem szerint a Nemesis, vagy akár az After all sokkal inkább megérdemelték volna a nagyszínpadot, mind zenéjük és ismertségük alapján, mint az ott előzenekarként játszó, modern és káromkodós bandák.

Azt pedig szintén megdöbbentőnek találom, hogy amig a színvonalasan zenélő Nemesis tíz embernek játszik, egy részegen dűlöngélő, magatehetetlen frontemberre kb. 500-an kíváncsiak. Véleményem szerint egy lemezmegjelenés előtt álló zenekar énekese, akit sokan tisztelnek, és talán a megérdemeltnél jóval több támogatást kap, nem engedheti meg magának azt a magatartást, amit ezen az estén Paksi Endre tanusított. Zenésztársai mindent megtettek a buli megmentéséért, akikkel szemben szintén nem lett volna szabad ezt tennie, illetve a közönség nagy része, akik csak az Ossian miatt jöttek (a pólók alapján a döntő többség ilyen volt) csalódottan kellett, hogy távozzon.
11265 olvasás Hozzászólok a témához
GABIBACSI
2000. november. 01. szerda, 00:00
Az ossian mindig is erolkodott!
Eleg az oreg PAKSIbol!VEN FASZ!!!!!!OSSIAN VISSZA!!!
nine
2000. szeptember. 26. kedd, 00:00
Azóta már volt Ossian koncert. Milyen volt Paksi?
fer
2000. szeptember. 25. hétfő, 00:00
Szégyellheti magát ez a mocskos állat.
Furcsa, hogy még mindig nem gyűlt
fel elég
élettapasztalat abban a sárga
fejében.
sör
2000. szeptember. 20. szerda, 00:00
Gratulálok ennek az állatnak. Remélem elégedett magával.
« első oldal   |   előző oldal   |   Összesen 4 db. listázva 1-4   |   következő oldal   |   utolsó oldal »
Ha hozzá szeretne szólni a témához, kérem jelentkezzen be!
Évfordulók

Pongrácz Péter (1936)

2 Pac (1971)

tovább »
Hírdetés
Lájkolj :)

Toplisták
© 2010. by NETFORUM